Vietnamesisk Mat: Traditionella Maträtter att Äta

Vietnamesisk Mat: Traditionella Maträtter att Äta


 

Utöver berömda rätter som pho och vietnamesiska vårrullar så finns det ett flertal andra intressanta maträtter att smaka under din vistelse i landet. Nedan kan du läsa mer om vietnamesisk mat och dess traditionella maträtter:

Goi cuon

Goi cuon är vietnamesiska färska vårrullar gjorda av rispapper fyllda med olika grönsaker, köttfärs eller räkor och massvis av koriander.

Det är en hälsosam vietnamesisk maträtt som är populär att äta som en förrätt. De serveras kalla tillsammans med en jordnötssås.

Goi cuon

Banh xeo

Detta är en pannkaka i vietnamesisk stil fylld med räkor, fläsk, böngroddar och ägg. Fyllningen steks och läggs sedan in i krispigt rispapper och dränks i fisksås innan de äts.

Det är en klassisk maträtt att äta i Vietnam, så se till att lägga till den på din bucket list över vietnamesisk mat.vietnamesisk mat

Foto: Shutterstock

Bun cha

Bun cha är en specialitet i Hanoi som du kan finna på de olika matmarknaderna runt om i staden. Rätten är gjord på kolgrillat fläsk serverat med kalla risnudlar och en skål med buljong gjord av fisksås.

Det är en klassiker bland vietnamesisk mat, så se till att smaka den om du ser maträtten på en meny i Vietnam.

Bun cha

 

Banh cuon

Banh cuon är en rullad rismjölspannkaka fylld med köttfärs och svamp. Dessa pannkakor serveras rykande varma, vanligtvis med en fisksås.

det vietnamesiska köket

Nom hoa chuoi

Detta är en sallad gjord på skalade och tunt skivade bananblommor blandat med morötter, grön papaya, koriander och kyckling.

Maträtten serveras med en salt fisksåsdressing och knapriga jordnötter uppe på toppen.

Nom hoa chuoi

 

Nem rán/ chả giò - Vårrullar
Denna lista över vietnamesisk mat är inte komplett utan att nämna den klassiska maträtten cha gio.

Cha gio är krispiga vietnamesiska vårrullar som är mycket populära att äta i Vietnam. De är gjorda med en fyllning av grönsaker och kött och toppade med en syrlig sås innan de serveras.

Det äts vanligtvis som en aptitretare innan huvudrätterna börjar rulla in.

vietnamesisk mat

Foto: Shutterstock

Mi quang

En annan specialitet från Hanoi är den lokala maträtten mi quang. Det är en maträtt som vanligtvis är gjord på köttnudlar blandat med räkor, jordnötter, mynta och vaktelägg.

Det är en god maträtt, så se till att beställa den om du ser den på en meny i Vietnam.

Mi quang


Rau muong

Rau muong är en vanlig maträtt att finna på menyer i restauranger i Vietnam. Rätten är gjord på stekt morning glory kryddat med vitlök.

Det är en hälsosam och fräsch maträtt som är full av goda smaker.

vietnamesisk mat


Bun dau mam tom

Bun dau mam tom är en av de maträtter i Vietnam som har en väldigt stark lukt. De kallas för ”Vietnamese fermented shrimp paste noodles” på engelska.

De varma risnudlarna serveras vanligtvis med stekt tofu och den lila fermenterade räksåsen. Vissa ställen serverar även fläsk eller korv till denna maträtt.

Det är helt klart en unik maträtt som är värd att smaka minst en gång under din vistelse i landet. Man vet aldrig, du kanske kommer tycka om det!

vietnamesisk mat

Foto: Shutterstock

Bo luc lac

Bo luc lac är gjord av små bitar av nötkött som steks tillsammans med peppar, vitlök och grönsaker. Det är en klassisk maträtt att äta i Vietnam och är lika älskad bland lokalbefolkningen som turister.

Bo luc lac


Banh khot

Maträtten banh khot är en annan typ av vietnamesiska pannkakor och är består av en krispig botten gjord på kokosmjölk.

Dessa krispiga bitar fylls sedan med olika fyllningar som vanligtvis består av räkor, mungbönor och vårlök. Det är riktigt gott och värt att smaka när du befinner dig i Vietnam.

Banh khot

Pho

Vietnams nationella maträtt pho är en av de mest kända maträtterna i landet. Det är en nudelsoppa gjord på en nötkött- eller kycklingbuljong smaksatt med koriander och ingefära.

Risnudlar, vårlök, koriander och bitar av kyckling, nötkött eller fläsk tillsätts i soppan innan den serveras. Soppan är riktigt god och är ett måste att lägga till i din bucket list över vietnamesisk mat.

vietnamesisk Pho

 

Banh mi

Banh mi är en av de mest populära maträtterna att äta i Vietnam. Det är en baguett-smörgås fylld med olika typer av kött och grönsaker.

Det är en enkel men utsökt maträtt som du måste smaka när du är i Vietnam.

Banh mi smörgås

 

Bun bo nam bo är en av Vietnams mest älskade maträtter med nudlar. Maträtten är gjord på nudlar toppade med skivor nötkött, böngroddar, färska örter, torkad schalottenlök, jordnötter, lite fisksås och chilipeppar.

Se till att smaka på denna Vietnamesiska maträtt, kanske blir det en av dina nya favoriträtter.

traditionell vietnamesisk mat

 

Pho cuon

Föreställ dig en maträtt som är en blandning mellan den berömda maträtten goi cuon och pho – det är den lokala maträtten pho cuon.

Den har smakerna av pho och utseendet av goi cuon med dess ingredienser lindade i små förpackningar. Dessa rullar är vanligtvis fyllda med stekt nötkött, olika örter och gurka eller sallad.

Com rang

Om du gillar stekt ris så kommer du att älska denna lokala maträtt. Com rang är gjort av ris, små köttbitar och olika grönsaker som steks tillsammans med fisk- och sojasås.

Det är en enkel men utsökt maträtt att äta i Vietnam.

vietnamesisk mat

 

Banh bao

Ångade bullar med fläsk är något som är vanligt att finna på de olika matmarknaderna i Vietnam. Bullarna är vanligtvis fyllda med köttfärs och hårt kokta vaktelägg, men vissa bullar har inte någon fyllning alls.

Kom ihåg; desto billigare bullar, desto mindre fyllning.

Banh bao

Bo la lot
Bo la lot ser ut som vårrullar i form, men de är inte friterade eller inlindade i rispapper. De är faktiskt inlindade i vilda betelblad och fyllda med nötköttfärs.

De grillas sedan över en eld och serveras på en tallrik med en god sås som du kan doppa rullarna i.

vietnamesisk mat

I vietnamesisk mat använder de vanligtvis ingredienser som ris, nudlar, fisksås, räkor, sojasås, färska örter och grönsaker. Flera lokala recept använder både citrongräs, mynta, ingefära, lime och koriander.